Vesa-Matti Loirin huikea ura

Vesa-Matti Loiri, eli tuttavallisemmin Vesku, syntyi 4.1.1945 Helsingissä. Hän on tullut tunnetuksi suomalaisena näyttelijänä, koomikkona, muusikkona ja laulajana ja on erittäin monipuolinen esiintyjä. Monet pitävätkin häntä yhtenä maamme laaja-alaisimmista ja monipuolisimmista viihdetaiteilijoista. Loirin levyjä on myyty reilut 753 000 kappaletta, mikä nostaa hänet maamme TOP5-listalle eniten myyneiden sooloartistien listalla. Tämä artikkeli on omistettu Veskun loisteliaalle ja monipuoliselle uralle.

Vesku vakavien roolien tulkitsijana

Monelle Vesku on yhtä kuin Uuno Turhapuro ja moni pitääkin Veskua lähinnä koomikkona. Vesku on kuitenkin tehnyt myös monia vaikuttavia vakavia roolisuorituksia esiintyen esimerkiksi Arvo Salon Lapualaisoopperassa, Seitsemässä Veljeksessä ja Riivaajissa. Vuosina 1966–1971 Vesku kuului Helsingin kaupunginteatteriin kiinnitettyyn näyttelijäkaartiin ja 1973–1977 Turun kaupunginteatterin. 60-luvulla Vesku nähtiin Yleisradion televisioteatterissa, jonka Kalevala-tulkinnassa hän esiintyi seppä Ilmarisen roolissa. Kalevala-tulkinnan nimi oli Rauta-aika ja se ilmestyi vuonna 1982.

Vesku sai ensimmäisen roolinsa elokuvassa jo 17-vuotiaana. Tuolloin hän näytteli Pojat-nimisessä elokuvassa. Vuosi oli 1962 ja elokuvan ohjaaja Mikko Niskanen. Hänen muita loistavia vakavan roolin tulkintojaan on nähty elokuvissa Lapualaismorsian, Rakastunut rampa, Pedon merkki, Sokkotanssi ja Pahat pojat.

Vesku komedioissa

Monen mielestä Vesku on parhaimmillaan komedioissa ja hänelle onkin kertynyt runsaasti erilaisia komediahahmojen rooleja. Monet näistä tehtiin yhteistyössä Pertti Pasasen eli Speden kanssa. 1988–1991 Veskulla oli jopa Vesku Show -niminen televisiosarja. Kuitenkin kenties kaikista suosituin ja tunnetuin hänen komediahahmoistaan on Uuno Turhapuro, joka monen mielestä vetoaa suoraan suomalaisten kansallispsyykeen. Alussa Uuno Turhapuro esiintyi Speden ohjelmissa mutta myöhemmin hahmon pohjalta valmistui useita elokuvia. Ensimmäinen niistä oli Uuno Turhapuro vuodelta 1973. Viimeisin Uuno Turhapuro -elokuvista valmistui vuonna 2004 nimellä Uuno Turhapuro – This Is My Life.

Vesku ääninäyttelijänä ja muusikkona

Vesku on ahkeroinut myös ääninäyttelijänä ja muusikkona. Ääninäyttelijänä hän on esiintynyt muun muassa Disneyn Aladdin-animaatioelokuvassa Hengen roolissa. Dubbaus sai Disneyltä tunnustusta parhaana Aladdin-elokuvan dubbauksena. Muusikkona Vesku on erikoistunut suomalaisiin iskelmiin ja lauluihin, jotka on sävelletty Eino Leinon kirjoittamien runojen pohjalta. Hän on vahva ja omaperäinen tulkitsija, joka on laulanut itsensä suoraan suomalaisen yleisön sydämiin.