Maahanmuuttajataustaisia suomalaisia stand up -koomikoita

Arjen harmauden keskellä stand up -komiikka tuo huumoria ja valonpilkahduksia elämään. Myös Suomesta löytyy hyviä stand up -koomikoita, joista esittelemme tässä artikkelissa muutaman maahanmuuttajataustaisen stand up -koomikon, jotka käyttävät maahanmuuttajana saamiaan kokemuksia stand up -näytöstensä inspiraationa.

Fathi Ahmed

Fathi Ahmed on Järvenpäässä syntynyt stand up -koomikko, joka on oikeastaan kokki, mutta joka ruuanlaittoon kyllästyttyään alkoi viihdyttää yleisöä hauskoilla näytöksillä. Taustaltaan Ahmed on somali ja hän käyttääkin kokemuksiaan huumorinsa pohjana. Ei ole aina helppoa olla toisen polven maahanmuuttaja, mutta toisaalta, jos nämä kokemukset osaa nähdä Ahmedin tavoin humoristisesta näkökulmasta, voi parhaimmillaan saada aikaan upean show’n. Ahmed on nähty myös televisiosarjoissa. Hänet voi nähdä esimerkiksi Aikuiset-, Modernit miehet- ja Downshiftaajat-sarjoissa.

Ahmed näkee vitsit lyhyinä tarinoina, joiden kohdalla tarinan kertomisen taito on erittäin tärkeä ominaisuus. Hänen mielestään jotkut saattavat olla hauskoja synnynnäisesti, mutta koomikolta vaaditaan jotakin muutakin kuin pelkkää perinteistä hauskuutta, sillä koomikon tulee osata olla hyvin monin tavoin hauska. Hänen tulee osata tilanteiden ja ihmisten lukeminen. Lisäksi hänen tulee osata tarinoiden rytmitys ja ajoitus ja etsiä jatkuvasti uusia aiheita. Ahmed tiivistääkin ajatuksensa hauskuudesta ja komiikasta siihen, että vaikka ihminen voikin olla synnynnäisesti hauska, hän ei voi olla synnynnäinen koomikko.

Ali Jahangiri

Ali Jahangiri syntyi 6.6.1981 Teheranissa. Hän ammentaa aiheita komiikkaansa esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan tunnetuista ennakkoluuloista. Hänet on nähty myös televisiossa esimerkiksi Viidakon tähtösten juontajana. Lisäksi hän on esiintynyt radiossa Abdirahim Husseinin kera. Ali Jahangiri on kauppatieteiden maisteri ja hänen veljensä, Efi, on lääkäri. Myös Efi esiintyy stand up -koomikkona sopivissa väleissä lääkärin työnsä ohella. Nämä veljekset ovatkin oivallinen esimerkki siitä, kuinka pakolaistaustaiset henkilöt voivat omaksua uuden kotimaansa kulttuuria, kunhan vain heidän tahtotilansa on riittävän korkea. Komiikka vaatii nimittäin yleisön lukemista, mikä ei onnistu, ellei yleisön lähtökohtia tunne. Huumori on osittain kulttuurisidonnaista, minkä vuoksi maahanmuuttajataustaisen koomikon, kuten Alin ja Efin, on tunnettava riittävästi suomalaista kulttuuria, jotta he voisivat tietää, mikä suomalaista yleisöä naurattaa.